Jämför alla matkassar

Hitta vilken som är rätt matkasse för dig!
Jämför och välj en matkasse

Matkassar har blivit en allt vanligare syn i våra hem de senaste åren. Med en matkasse kan du enkelt planera och handla mat för en vecka i förväg. Du sparar samtidigt tid och slippa tänka på vad du ska äta varje dag. Men det finns många olika sorter av matkassar att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken som passar just dig bäst. I den här texten tar vi en titt på vad man ska tänka på när man väljer matkasse, och ger dig tips på hur du kan hitta rätt för just dina behov. Och om inte det skulle vara nog så har vi även exklusiva rabattkoder så att du kan spara hundratals kronor på dina matkasse!

Fortsätt läsa för att ta reda på vilken matkasse som bäst motsvarar dina behov och preferenser!

Vad är en matkasse?

Innan du kan välja den matkasse som passar bäst för dig så måste du först veta vad det är för något.

Matkassar är färdigportionerade måltider som levereras direkt till din dörr. Du får hem alla ingredienser och instruktioner för att laga en god och hälsosam måltid, utan stressen att gå till butiken. Matkassarna kan variera i innehåll, storlek och pris beroende på vilket företag du väljer, men det som knyter dem samman är att de erbjuder ett kostnadseffektivt och bekvämt sätt att njuta av olika måltider utan stress.

ExpanderaMindre

Våra tre favoritmatkassar

Det här är de fyra matkassarna som vi tycker mest om. Alla de här matkassarna har olika egenskaper som gör så att de sticker lite extra bland det stora antalet matkassar som finns i Sverige. Men det finns inte en matkasse som är bäst för alla, så läs igenom sammanfattningarna som vi har skrivit om de här matkassarna och välj en som du tycker verkar bäst!

Uppdatering November 2023: Rabatterna och prova-på priserna för samtliga matkassar i topplistan har blivit uppdaterade.

Nummer ettHelloFresh
Nummer tvåLinas Matkasse
Nummer treMiddagsfrid
1

HelloFresh Den mest prisvärda matkassen

HelloFresh matkasse Logga
Olika HelloFresh matkassar
Testa HelloFreshAnvända knappen och spara upp till 1359 kr!

Det bästa med HelloFresh

Billiga matkassar
Håller en bra kvalite trots priset
Bra rabatt
Gör det billigare än att köpa i butik
Svenska råvaror
Bättre för miljön med närproducerat
HelloFresh Fakta
Lanserad2011
Hemsidahellofresh.se
Pris per matkasse569-989 kronor
Pris per portion49-95 kronor
Rabatt: 1359 kr med vår länk!

HelloFresh är en matkasse som nyligen har kommit in på den svenska marknaden, men det är redan sedan tidigare ett av de största matkassarna i världen.

Svenska råvaror och ingredienser

Även fast det är ett internationellt märke så har det inte stoppat HelloFresh från att erbjuda en mängd olika matkassar med svenska råvaror och recept som är njutbara och lätta att tillaga hemma. Ett stort plus med HelloFresh är att de inte antar att du har alla basvaror hemma, utan de skickar med kryddblandningar och liknande som du annars behöver köpa.

Flexibilitet

Vi gillar verkligen att HelloFresh erbjuder en flexibel prenumeration som gör det möjligt att anpassa din matkasse efter dina behov. Du kan välja mellan olika kategorier, inklusive veganska, vegetarisk, familjevänliga och kalorismart, för att nämna några. Dessutom kan du välja om vill ingredienser för 2 eller 4 personer, samt om du vill ha 3, 4 eller 5 recept per vecka.

Bygg ihop din egen matkasse

Varje vecka tar HelloFresh fram runt 20 olika recept som du kan välja mellan för att bygga ihop din egen matkasse. Du behöver alltså då inte förlita dig på att matkassen enbart innehåller saker som du själv gillar. Ogillar du fisk? Vill du ha en köttbit på helgen? Enkelt, det är bara att välja recepten som passar dig.

Pris

Priset för HelloFresh matkassar är från 520 kronor per vecka, och för det får du 6 portioner. Du har möjlighet att avbryta prenumerationen när som helst, så om du bara vill köra vissa veckor så kan du göra det. Som vanligt rekommenderar vi att testa den billgaste kassen först för att se om det är något för dig.

Slutliga tankar om HelloFresh

HelloFresh är en bra tjänst som erbjuder flexibilitet, varierat innehåll och goda recept. Priset är även lite lägre än andra matkassar, och får du även tillgång till ett enormt utbud olika råvaror och intressanta recept. Vi kan inte annat än att ge HelloFresh vår högsta rekommendation, och säga att det är värt att testa!

ExpanderaMindre
Fördelar
Billiga matkassar
Svenska råvaror
Bra leveransalternativ
Nackdelar
Mest prisvärda matkassen, men Linas Matkasse är lite bättre
Testa HelloFreshAnvända knappen och spara upp till 1359 kr!
2

Linas MatkasseDen bästa matkassen i Sverige

Linas Matkasse logga
Linas matkasse

Linas Matkasse är en av Sveriges äldsta matkassar och de har varit igång sedan 2008. Det var även Lina, och hennes matkasse, som på riktigt kickstartade matkasse-boomen som just nu finns i Sverige.

Många råvaror från lokala gårdar

Linas Matkasse använder sig till stor del av lokala producenter och gårdar för att säkerställa att alla råvaror är av högsta kvalitet. De har även stora samarbeten med flera olika lantbrukare för att ta fram nyskapande recept som är smakrika och näringsrika. Inte nog med det så tycker vi verkligen om att Linas Matkasse även enbart använder sig av svensk kyckling, kalkon och kött. De här sakerna gör så att Linas Matkasse sticker ut i mängden, och vi önskar att fler matkassar följer deras initiativ.

Flexibelt receptval

Vi uppskattar att Linas Matkasse lägger stort fokus på flexibilitet och låter dig välja mellan hela 80 olika recept varje vecka! När vi testade Linas Matkasse så hittade vi alltid något som vi tyckte om, vad det än vi var som vi var sugna på.

Om du inte vill välja dina egna recept så erbjuder Linas Matkasse har 5 olika matkassar som du kan välja mellan: Vegetarisk, Standard, Fisk & Skaldjur, Inspiration och Alltid Kött. Detta är väldigt bra om du vill bli överraskad, eller är intresserad av att testa nya måltider som du annars kanske inte gör.

Pris

Linas Matkasse är ett av de lite dyrare alternativen på marknaden, med en prislapp som ligger från 639 kronor för 3 recept för 2 personer per vecka. Priset stiger också så klart beroende på hur många recept du väljer, och om du vill ha fler portioner, men priset per portion minskar då kraftigt, vilket också ökar värdet på matkassen. På tal om portionspriset så kan du få ner det till endast 55 kronor per portion om du väljer en större matkasse.

Rabatter

Dock så är det värt att nämna att priserna vi skrev om ovan är helt utan den trevliga rabatten på 30% på dina första tre matkassar om du väljer att använda våra länkar. Då kan du få dina första matkassar för så lite som 461 kronor, och du kan få ner portionspriset till endast 38 kronor. 

ExpanderaMindre

Linas Matkasse

4.8 av 5
kr659kr461.3
Linas Matkasse logga

Om du vill ha en god, lokal och klimatsmart matkasse med stor flexibilitet så rekommenderar vi starkt Linas Matkasse. Enligt oss så är det absolut den bästa matkassen i Sverige, så länge du inte har något emot att betala ett par kronor mer per portion än andra matkassar. Och om du väljer att använda vår länk här nedanför så får du som sagt 30% rabatt. Med tanke på att det är mycket ekologiskt och närproducerat så är detta mycket billigare än om du handlar i butik, och väl värt ett test. Det enda som gör att de tappar #1 platsen är det lite högre priset jämfört med HelloFresh.

Pris
4.4 av 5
Linas Matkasse är en inte den billigaste matkassen.
Kvalitet
5 av 5
Kvaliteten på råvarorna är lika bra som om du köper själv i butik!
Valmöjligheter
5 av 5
Du kan välja mellan över 80 recept varje vecka!
Leverans
4.6 av 5
Du kan välja att få leverans olika tider och dagar.

Det bästa med Linas Matkasse

Många recept varje vecka
Du kan välja mellan 80 recept!
Lokala råvaror
Bra för miljön och svenska bönder
Många kostalternativ
Många matkassar för olika koster
Linas Matkasse Fakta
Lanserad2011
Hemsidalinasmatkasse.se
Pris per matkasse659-1099 kronor
Pris per portion55-110 kronor
Rabatt: 30% på dina fyra första kassar med vår länk!
Fördelar
Bra för miljön
Stor flexibilitet
Generös rabatt
Nackdelar
Linas Matkasse är lite dyrare än vissa andra, men du får verkligen vad du betalar för
Testa Linas MatkasseAnvända koden knappen och spara 30%!
3

MiddagsfridBilliga alternativa matkassar

Middagsfrid logga
Olika matkassar från Middagsfrid
Testa MiddagsfridSpara 50% på din första kasse med vår knapp!

Det bästa med Middagsfrid

Alternativa matkassar
Du kan köpa frukost eller mellis kassar
Många olika matkassar
Välj mellan 8 olika matkassar
Klimatsmart
Många ekologiska råvaror och svenskt kött
Middagsfrid Fakta
Lanserad2007
HemsidaMiddagsfrid.se
Pris per matkasseFrån 569 kronor
Pris per portionFrån 48 kronor
Rabatt: 30% på dina tre första kassar med vår länk!

Om du letar efter en hälsosam matkasse som förenklar vardagen så borde du ta en närmare titt på Middagsfrid matkassen. De har funnits sedan 2007 och är därför först i världen med att erbjuda matkassar!

Organiska råvaror och nyttiga alternativ

Middagsfrid matkassen är ett bra val om du vill ha en hälsosam matkasse som kan förse dig med riktigt god mat. Deras recept innehåller många ekologiska råvaror, och de har en mängd olika alternativ för den som är medveten om kosten. Detta inkluderar vegan- och vegetariska recept, samt andra hälsosamma alternativ som lågt kaloriinnehåll, lite socker, olja och glutenfria varianter.

Flexibla Matkassar

Middagsfrid Matkasse erbjuder 8 olika matkassar för alla kostbehov. De har Matkassar som är veganska, snabblagade eller gjorda för barnens smaklökar, för att nämna några. En unik sak med middagsfrid är att de även erbjuder matkassar för mellis, och kassar med bara frukt.

Som de flesta andra erbjuder Middagsfrid dig också flexibiliteten att välja 3, 4 eller 5 recept per vecka för 2 eller 4 personer, samt att du kan avbryta prenumerationen när som helst.

Pris

Det billigaste alternativet med Middagsfrid kostar enbart 145 kronor, men då det är fruktkassen så är det inte riktigt en rättvis jämförelse. Om du väljer en vanlig matkasse från middagsfrid så kostar den från 569 kronor.

Slutliga tankar om Middagsfrid

Om du vill ha en matkasse som fokuserar organiska råvaror och nyttiga alternativ så är Middagsfrid matkassen för dig. Vi tycker att Linas Matkasse eller HelloFresh är snäppet bättre, men Middagsfrid kan vara ett bra kompliment om du bara vill använda deras melliskasse eller fruktkasse!

ExpanderaMindre
Fördelar
Klimatsmarta matkassar
Frukost och mellis matkassar
Välj mellan 8 olika kassar
Nackdelar
Ingen glutenfri matkasse
Testa MiddagsfridSpara 50% på din första kasse med vår knapp!

Vanliga frågor om matkassar

Matkassar är prenumerationstjänster som regelbundet levererar föruppmätta ingredienser och recept direkt till din dörr. Du kan själv välja mellan en mängd olika alternativ och anpassa dina beställningar efter dina egna preferenser och kostbehov.

Ingredienserna och recepten är designade för att användas för att laga specifika måltider hemma, vilket minskar matsvinnet. Vissa matkasseföretag i Sverige erbjuder även delvis eller helt färdiglagade måltider som bara behöver värmas upp. Matkassar är ett bekvämt sätt för människor att spara tid och ansträngning i måltidsplanering och matinköp.

Det finns flera matkassar tillgängliga i Sverige, inklusive HelloFresh, BetterFeast, Middagsfrid och Linas Matkasse. Dessa företag erbjuder en mängd olika måltidsalternativ och leveransfrekvensalternativ, samt möjligheten att skräddarsy din kasse för specialiserade dieter som vegetarisk, vegan, glutenfri och mer.

Kostnaden för matkassar varierar beroende på företaget du väljer, och hur många recept och portioner du vill ha varje vecka. Många företag erbjuder kampanjer och rabatter för att locka nya kunder. Generellt sett kan matkassar i Sverige kosta allt från cirka 400 SEK till 600 SEK per vecka, beroende på antal måltider och storleken på beställningen.

För att beställa en matkasse i Sverige måste du först besöka webbplatsen för den matkasse du är intresserad av och skapa ett konto. Du kommer sedan att kunna bläddra bland menyalternativen, anpassa din beställning och välja en leveransfrekvens. Betalning görs online genom en säker process, och alla de vanligaste betalningsalternativen stöds.

De flesta matkasseföretag i Sverige tillåter kunder att säga upp eller pausa sina prenumerationer när som helst, de har alltså inte någon bindningstid. Du kommer vanligtvis att kunna hantera och säga upp din prenumeration online via ditt konto på företagets webbplats. Vissa företag kan kräva förvarning eller ta ut en avgift för att avsluta eller pausa ett abonnemang, så det är en bra idé att kontrollera villkoren för ditt abonnemang innan du gör några ändringar.

Det kan finnas flera anledningar till att du skulle vilja pausa din prenumeration istället för att avsluta den helt. Det kan vara att du kommer att vara bortrest under några veckor, då är det bara slöseri både på miljön och din ekonomi att få hem en matkasse. Det kan även vara så att du är skilld, och bara vill ha en matkasse vissa veckor när dina barn är hemma.

Många matkasseföretag i Sverige erbjuder dig möjligheten att anpassa din matkasse efter dina kostbehov. Du kan till exempel välja att få måltider som är anpassade för vegetarianer, veganer, glutenfria, eller annan specialkost. Du kan även välja att utesluta vissa råvaror eller måltider från din matkasse om du har allergier eller önskemål om att undvika vissa livsmedel.

Ja, det kan du. Faktum är att det är så de flesta matkassarna i Sverige fungerar. Ett av de få matkassarna där du kan få färdiga måltider är BetterFeast, så om du bara vill få recept och råvaror så är det bara att välja någon annan matkasse. Det bästa alternativet för det här är Linas Matkasse.

Ja, som vi nämnde tidigare så kan du välja att beställa matkassar som har näst intill färdiga rätter, det enda du behöver göra är att värma upp dem. Den bästa matkassen som erbjuder detta är BetterFeast.

Ja, det vanligtvis stora rabatter på matkassar för nya kunder. De flesta företagen erbjuder kampanjer och rabatter, så det är alltid värt att kontrollera om det finns några rabatter eller kampanjer innan man börjar använda dem

De flesta företagen levererar matkassar till hela Sverige, men om du vill försäkra dig så kan du ofta skriva in ditt postnummer på företagets hemsida. Om just den matkassen du är intresserad av inte levererar till dig så finns det antagligen någon annan bra matkasse som gör det.

Du får oftast inte med basvaror i din matkasse, men på hemsidorna så står det alltid vad som ingår, och vad du behöver ha hemma. På så sätt kan du försäkra dig om att du har alla basvaror hemma innan du beställer matkassen.

Ja, matsvinnet minskar om du använder en matkasse! Företagen ger dig exakt rätt mängd ingredienser för att du ska kunna laga dina måltider vilket minskar risken för att du slänger oanvända råvaror.

Nej, du måste inte vara hemma när du får din matkasse. Om du inte är hemma så kommer den att lämnas utanför dörren. Dock så är det bra att inte låta den ligga och vänta för länge ifall du fick med kyl- eller frysvaror i din matkasse.

Observera att skicket din matkasse har när den levereras på skiljer från matkasse till matkasse, men många av de bästa matkassarna har med kylklabbar i kassen så att varorna håller sig fräscha.

Historia om matkassar

Du kanske har testat att använda matkassar själv någon gång, faktum är att konceptet uppfanns i sverige av Axfood när de lanserade matkassen Middagsfrid år 2007. Men det var inte först 1 år senare då Linas Matkasse släpptes som konceptet verkligen tog fart. Matkassar har sedan dess blivit enormt populära runtom i hela världen, och de har ändrat hur många personer får vardagen att fungera. Matkasseindustrin är större än någonsin, och varje dag kommer det nya företag som konkurrerar om din uppmärksamhet.

Vad är, och vad är inte, en matkasse?

Då många aldrig har testat matkassar förut så kan det vara svårt att veta vad det faktiskt är för något. Om du vet med sig att du inte riktigt är säker på vad en matkasse är så kan du kolla här nedan.

Det här är en matkasse:

  • Matkassar innehåller ingredienser och recept för specifika måltider.
  • De levereras vanligtvis till kundernas hem på regelbunden basis, till exempel varje vecka eller varannan vecka.
  • De innehåller ofta föruppmätta ingredienser för att göra matlagningen enklare.
  • Vissa matkassar innehåller delvis eller helt färdiglagade måltider som bara behöver värmas upp.
  • De kan erbjuda en mängd olika måltidsalternativ och låta kunderna anpassa sina val.
  • De kan vara ett bekvämt sätt för människor att spara tid och ansträngning i måltidsplanering och matinköp.

Det här är inte en matkasse:

  • En matkasse är inte en leveranstjänst som tar med färdiglagade måltider till kundernas hem.
  • Det är inte en leveranstjänst för generella matvaror som tar med en mängd olika ingredienser och produkter hem till kunderna.
  • Det är inte en måltidsförberedande tjänst som förbereder och paketerar måltider i förväg så att kunderna kan hämta dem.

Matkassar för olika koster

En av de största fördelarna med matkassar är att du snabbt och enkelt kan välja måltider som passar just dina behov. Här är några av de mer vanligt förekommande matkassarna som du kan få tag på.

Barnvänlig matkasse

Många matkassar erbjuder numera barnvänliga måltider, som är perfekta för upptagna föräldrar som vill försäkra sig om att deras barn får hälsosamma och goda måltider. Dessa kassar innehåller som vanligt färdigmätta ingredienser och recept som tar bort allt krångel med att laga lunch till dina barn. Det speciella med en dessa matkassar är dock att de inehåller recept som bassaar bättre till barnen, tänk istället kötbullar och hamburgare istället för chiligryta.

Vegansk matkasse

Vegansk kost har blivit alltmer populära på senare tid, men många upptäcker att det kan vara svårare och dyrare att äta god vegansk mat, samtidigt som man får i sig allt man behöver. Det är där veganska matkassar kommer in i bilden – de erbjuder en rad läckra, näringsrika och helt växtbaserade recept som är perfekta för alla som följer en vegansk diet.

Vegetarisk matkasse

På samma sätt som vegansk kost har ökat i populäritet så har vegetarisk kost också gjort det. Det är ofta lite billigare att äta vegetarisk mat, men man kan endå stötta på problem när det gäller att laga god och varierad mat. Om du är en vegetarian så kan vi starkt rekommendera en vegetarisk matkasse, de erbjuder en massa vegetariska recept som innehåller alla de näringsämnen du behöver. Inte mer kommer du att tvingas äta sallad flera gånger i veckan för att du inte kommer på något annat.

Glutenfri matkasse

För personer med glutenintolerans eller celiaki kan det vara svårt att hitta välsmakande och lättlagade måltider som inte orsakar dig skada eller besvär. Med en glutenfri matkasse kan du dock få tillgång till en rad läckra och hälsosamma recept som är 100 % glutenfria. Det är inte heller bara sämmre varianter av måltider som innehåller gluten, såsom glutenfri pasta eller glutenfritt bröd, utan helt nya recept som är uppbyggda från grunden för att vara glutenfria!

LCHF matkasse

LCHF-dieten, som står för low-carb high-fat, är en populär diet som har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren. Det är ett utmärkt sätt att gå ner i vikt och hålla sig frisk, så länge du följer det på rätt sätt. Det är därför en LCHF matkasse kan vara till stor hjälp – den innehåller recept som har utformats för att passa in i en LCHF-kost, vilket innebär att du inte behöver oroa dig att du av misstag äter för mycket kolhydrater eller inte får i sig tillräckligt med nyttiga fetter.

Ekologisk matkasse

Ekologiska matkassar blir alltmer populära eftersom många människor söker efter mer näringsrika och miljövänliga alternativ. Dessa kassar erbjuder en rad ekologiska ingredienser som har odlats utan användning av konstgödsel eller bekämpningsmedel, vilket innebär att de är bättre för din hälsa och miljön.

Vem är matkassar till för?

Matkassar är till för alla som vill ha en bekväm måltidslösning, men de är speciellt användbara för:

  • Familjer

Matkassar kan hjälpa till att hela familjen får en god och nyttig mat. Matkassar innehåller ofta recept som är lätta att förstå, och med förportionerad ingredienser kan du även finjustera portioner och ingrediensmängder efter familjens storlek.

  • Människor med allergier

Matkasser kan göra det enklare att hitta måltider för personer som har olika allergier. Matkassar har vanligtvis information om allergener inom de olika recepten så att kunder kan planera sina måltider utan att behöva oroa sig för allergiska reaktioner.

  • Personer som inte gillar att handla mat

Matkassar är ett bra alternativ för dig som tycker att det tar för mycket tid att planera, shoppa och tillaga mat. Matkassar ger dig allt du behöver för en måltid, inklusive recepten du behöver för att laga den.

  • Veganer och vegetarianer

Matkassar kan hjälpa veganer och vegetarianer att få måltider som är anpassade till deras kostbegränsningar. Vissa matkassar erbjuder endast veganska eller vegetariska recept, så det finns gott om alternativ för alla typer av konsumenter.

  • Personer som vill lära sig laga mat

Matkassar kan hjälpa nybörjare att lära sig konsten att laga mat. Matkassar är ett bra sätt för dig som vill börja experimentera med matlagning men inte vet var du ska börja. Matkassarna innehåller ofta en mängd olika recept och ingredienser som gör det enkelt att hitta nya smaker, samt ger enkla instruktioner för hur man ska tillaga maten.

  • Personer som vill testa nya smaker

Matkassar är ett bra sätt att upptäcka nya matstilar. Matkassar erbjuder ofta unika recept som du inte annars skulle tänka på, och de kan hjälpa dig att upptäcka smaker som du aldrig haft förut. Matkassarna innehåller ofta ingredienser från olika kulturer, så det är ett bra sätt att prova nya smaker och kulinariska upplevelser.

Sammantaget erbjuder matkassar en bekväm lösning för många olika typer av personer. Matkasser kan hjälpa dig att spara tid när det gäller matlagning och matinköp, samt erbjuda ett brett utbud av måltider som är anpassade till dina smakspråk och preferenser.

Olika typer av matkassar

Det finns 3 olika typer av matkassar, och det är bra att känna till alla för att kunna fatta ett välgrundat beslut av vilken av dem som är bäst för dig.

Receptbaserade matkassar

Receptbaserade matkassar innehåller alla ingredienser du behöver för att laga ett visst recept. När du planerar din måltid väljer du det recept som intresserar dig på företagets hemsida och inväntar leveransen till din dörr. Dessa är de bästa matkassarna för de som gillar att laga mat, men som ogillar att gå och handla.

Färdilagade matkassar

Färdilagade matkassar är en form av matleveranser som levererar färdiglagad mat direkt till ditt hem. Dock så är de inte varma när du får dem, så du kommer att behöva värma upp dem själva. Det är altså inte en annan form av take hämtmat, utan närmare som en matlåda efter att du har gjort ett storkok. Dessa kassar är ett bra alternativ för de som inte har mycket tid att laga mat, men vill äta något nyttigare än hämtmat.

Övriga matkassar

I den här kategorin placerar vi matkassar som erbjuder andra måltider än middagar. Dessa kan vara frukost eller lunch, men de kan även vara roligare typer av mellis eller frukt. Om du vill ta hand om middagarna helt själv så kan dessa matkassar vara ett bra alternativ till det. Du kan köpa och laga middagen själv, men du behöver inte tänka på tråkigare saker såsom lunch eller mellis.

Vad kostar en matkasse?

Matkassar har olika priser beroende på vad de innehåller. De flesta matkassar kostar mellan 400 och 600 kronor per vecka, men det finns även dyrare alternativ som erbjuder färdiglagade måltider eller exklusiva recept.

Priset på en matkasse påverkas även av dina val då du kan välja hur många recept du vill ha varje vecka, och hur många portioner som du vill ha. Om du inte har testat att köpa en matkasse tidigare så rekommenderar vi att du tar det minsta antal recept som du kan. På så sätt så kan du få känn på om du gillar matkassen eller inte innan du lägger några större pengar på den.

Hur du väljer en matkasse

Det kan vara svårt att välja rätt matkasse bland alla alternativ som finns tillgängliga. Det finns Det därför vissa saker som du bör ha i åtanke innan du gör ditt val.

Tänk på dina preferenser och kostbehov

När du väljer en matkasse bör du alltid tänka på dina kostbehov och preferenser. Det är viktigt att hitta en matkasse som tillgodoser dessa så att du får ut så mycket som möjligt av den som möjligt. Det är inte heller bara smakpreferenser du kan välja mellan, du kan också välja matkassar som är enklare eller snabbare att tillaga.

Leta efter variation och anpassningsalternativ

Matkassar finns i många olika storlekar, så leta efter sådana som kan anpassas. På så sätt kan du vara säker på att din kasse kommer att innehålla ingredienser och recept som är skräddarsydda efter din smak och dina behov. Och om det finns mat från en särsklid kultur, eller en särskild måltid som du är intresserad av, kontrollera om det finns som ett alternativ i matkassen.

Jämför priser och leveransalternativ

När du köper en matkasse är det viktigt att jämföra priser och leveransalternativ. Vissa företag erbjuder rabatter om du tecknar en långtidsprenumeration, medan andra kan ha billigare fraktkostnader eller till och med gratis leverans. Du bör också titta på leveranstiderna eftersom vissa företag kan leverera snabbare än andra. På de flesta sidorna så kan du skriva in ditt postnummer för att se om de kan leverera till dig.

Läs recensioner och kolla in företagets rykte

Slutligen, innan du gör ett köp, se till att du läser recensioner om företaget och dess matkassar. Du bör också kolla upp företagets rykte på nätet eftersom det ger dig en uppfattning om hur pålitliga de är. Ett gott rykte är alltid ett plus när du väljer en matkasse, du vill inte att det innehåller dåliga ämnen eller bönderna far illa av företaget!

Med dessa tips i åtanke kommer du att kunna hitta rätt matkasse för just dina behov.

För- och nackdelar med matkassar

Matkassar har både för- och nackdelar. Här kommer vi att lista några av dem så att du enklare kan besluta om de är något för dig.

Fördelar med matkassar

  • Enklare: Måltidspaket är ett bekvämt alternativ för personer som inte har tid eller lust att planera och handla måltider. Du får alla ingredienser och recept som du behöver direkt till din dörr som du kan använda för ett visst antal måltider. Detta sparar tid då du inte behöver planera måltider och handla mat.
  • Mer varierat: Många matkasseföretag erbjuder ett brett utbud av alternativ, inklusive vegetariska, veganska, glutenfria och andra specialiserade dieter. Detta gör att du kan prova nya recept och smaker som du vanligtvis inte tillagar.
  • Billigare: Beroende på matkasseföretaget, och vilken typ av måltider som du väljer, kan det vara mer kostnadseffektivt att använda en matkasse än att köpa ingredienser separat och förbereda måltiderna från grunden. Vissa matkasseföretaget erbjuder också rabatter och kampanjer för att locka nya kunder, så om du byter mellan dem så kan du spara mycket pengar!
  • Miljövänligare: Matkassar innehåller vanligtvis bara de ingredienser som behövs för specifika recept, vilket kan bidra till att minska matsvinnet jämfört med att köpa ingredienser i större mängder som kan gå till spillo.
  • Hälsosammare: Många matkassar erbjuder hälsosamma alternativ som är noggrant balanserade och portionerade för att möta specifika kostbehov. Detta kan vara ett bekvämt alternativ för dig som vill äta hälsosamt men inte har tid eller kunskap att planera och förbereda dina egna måltider.

Nackdelar med matkassar

  • Begränsad flexibilitet: Vissa människor kan tycka att den fasta menyn och förutbestämda portionsstorlekar på matkassar är oflexibel. Du kanske då föredrar friheten att välja dina egna ingredienser och recept, eller att anpassa portionsstorlekarna för att passa just dina behov.
  • Dyrare: Även om matkassar kan vara mer kostnadseffektiva än att köpa ingredienser separat och förbereda måltider från grunden, kan de även vara dyrare än andra alternativ, som att laga mat i bulk eller använda kuponger och försäljning för att spara pengar på matvaror. Om en matkasse är dyrare eller billiagare beror mycket på om du ofta jagar rabatter när du handlar, och vilken matkasse du väljer. Om du vill hitta den billigaste matkassen för att göra så att pengarna räcker längre så har vi en sida om just det!
  • Begränsad tillgång: Leverans av matkassar kanske inte är tillgängligt där du bor, eller kan kräva en minsta beställningsstorlek eller frekvens. Detta kan vara ett problem för dig som bor på landsbygden eller som inte har lagringsutrymme eller frysutrymme för att ta emot stora beställningar av ingredienser.
En bild som visar en HelloFresh Sverige matkasse-låda
HelloFresh

Finns HelloFresh i Sverige?

Är du en av de många föräldrar som kämpar med att få middagen på bordet efter en lång dag? Du är inte ensam. Enligt en nyligen genomförd studie, har nästan 60 % av föräldrarna inte alltid tid att förbereda en hälsosam måltid från grunden. Men oroa dig inte, det finns en lösning som kan göra…

Bild som visar hur det kommer vara när Mathem och Oda går ihop
Mathem

Mathem och Oda går samman för att skapa en nordisk matjätte

Hej alla matälskare och digitala shoppare! Idag har jag något riktigt spännande att dela med er, en nyhet som kommer att skaka om den nordiska e-handelsmarknaden för dagligvaror! Ni har säkert hört talas om Mathem, Sveriges ledande online matbutik, men kanske inte om Oda, som deras motsvarighet i Norge. Men faktum är att ni antagligen…

Bild på Bregott Arla kossor
Matvaror

Arla tar bort Bregott!

Arla, det väletablerade mejeriföretaget, är kända för sina kvalitetsprodukter som sträcker sig från mjölk till yoghurt och smör. En av deras mest ikoniska produkter är Bregott, det där smöret som funnits i våra kylskåp sedan slutet av 60-talet. Nu, i en oväntad vändning, har Arla beslutat att ta bort de klassiska storlekarna på 300 och…

Uppgradera dina veganska rätter
Vegansk mat | Hälsa

Uppgradera dina veganska rätter med de här 5 tipsen!

Hej matentusiaster och smakäventyrare! Det är fantastiskt att få dela med mig av ännu ett ämne som jag brinner för – veganska alternativ som verkligen sätter smaken i fokus. Jag är övertygad om att mat inte bara handlar om näring, utan även om att njuta av enastående smaker och kreativa kombinationer. Och här kommer en…

Olika matkassar från Middagsfrid
Middagsfrid | Matkassar | Matpriser

Middagsfrid höjer prova-på rabatten – Nu ännu mer att älska!

Hej kära matäventyrare! Ni vet ju att jag alltid är på jakt efter de senaste och bästa erbjudandena inom matkassevärlden. Och jag har verkligen en spännande nyhet att dela med er, detta är för att Middagsfrid har gjort förändringar i deras erbjudanden! Middagsfrid har höjt ribban när det kommer till prova på-rabatterna på sina matkassar….

Alternativ till matkassar

Vi tycker att matkassar är ett fantastiskt koncept, och vi skulle säga att alla åt minstånde bör testa att beställa hem en matkasse då det ofta är billigare som ny kund. Men om du redan har testat matkassar tidigare, och upptäckte att det inte var något för dig, så finns det flera andra alternativ för dig att välja mellan.

Hemlagad mat

Att laga mat från grunden är ofta det mest kostnadseffektiva alternativet om du har tid och ork att göra det. Du kan planera måltider, utnyttja rabatter och handla i stormarknader för att få pengarna att räcka längre. Dock, som vi nämnde tidigare, så kan det vara så att priset inte skilljer sig åt så mycket om du inte jagar rabatter när du handlar.

Handla mat online

Om du vill ha smidigheten med att få ingredienserna direkt till dörren, men flexibiliteten att välja maten helt själv, så kan du istället handla mat online. Det är ett bra alternativ för dig som gillar att planera måltiderna, men som känner att du inte riktigt har tillräckligt med tid för att handla. Detta är ofta lite dyrare än att gå och handla, men vi har själva insett att vi oftare köper rabatterade produkter på nätet, vilket bidrar till att minska kostnaden.

Hämtmat

Att beställa hämtmat kan vara ett bra alternativ om du inte alls har tid eller ork att laga din egen mat. Du behöver inte heller oroa dig för att planera måltiderna eftersom det alltid finns något nytt och gott att välja mellan. Men om du ofta köper hemtmat så kan det bli välldigt dyrt. En annan stor nackdel är att hämtmat oftast är mycket ohälsosammare jämfört med att laga din mat.

Äta ute

Nu kommer vi till det sista alternativet till matkassar, och det är att äta ute. Detta är det dyraste alternativet, med samma nackdelar som hämtmat, så det är inte något vi skulle rekommendera som en ofta förekommande händelse. Att gå på restaurang bör istället ses som ett mer romantiskt, mysigt eller roligt alternativ till matlagningen hemma, och bör därfar sparas till speciella händelser.

Sammanfattning

Matkassar är ett bekvämt sätt för människor att spara tid och ansträngning när det kommer till måltidsplaneringen och matinköpen. De innehåller vanligtvis alla ingredienser och recept för specifika måltider och levereras direkt till din dörr på på regelbunden basis.

Det finns flera typer av matkassar tillgängliga, inklusive receptbaserade matkassar, färdilagade matkassar och matkassar för andra typer av måltider.

När du väljer en matkasse är det viktigt att ta hänsyn till dina preferenser och kostbehov, såväl som variationen och anpassningsalternativen, priserna och leveransalternativen som erbjuds av olika företag.

Matkassar har flera fördelar, inklusive bekvämlighet, variation, kostnadsbesparingar och minskat avfall, men de har också vissa nackdelar, såsom begränsad flexibilitet och begränsad tillgång.

Det finns flera alternativ till matkassar, inklusive att laga mat hemma, köpa ingredienserna och råvarorna online eller till och med att beställa hämtmat. I slutändan, om en matkasse är rätt för dig eller inte beror på dina specifika behov och preferenser, dock så rekommenderar vi att du testar en månad och tar del av de stora rabatterna!