Västerbottensostpaj, grundrecept och twist av kock Filip Fastén
för Västerbottensost.
Pajskal – ingredienser:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200° C.
Blanda ihop smör, vetemjöl och vatten till en deg. Kavla ut degen tunt och lägg i en pajform på ca 24 cm med löstagbar botten, en sk. springform. Plasta formen och ställ i kylen i 30 minuter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning – ingredienser:
4 dl riven Västerbottensost
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl stekt gul lök (valfritt)
1 krm muskotnöt
1/2 tsk salt
Gör så här:
Lägg löken i botten på pajen. Blanda ihop resterande ingredienser och häll ner i pajformen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Twista till din västerbottensostpaj till sommarfesten med vilda ätbara örter som: Ängssyra, harsyra och spansk körvel.
--
Filip Fastén driver restaurang Agrikultur i Stockholm och blev Årets Kock 2014.
--
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar