Bild på Bregott Arla kossor

Arla tar bort Bregott!

Arla, det väletablerade mejeriföretaget, är kända för sina kvalitetsprodukter som sträcker sig från mjölk till yoghurt och smör. En av deras mest ikoniska produkter är Bregott, det där smöret som funnits i våra kylskåp sedan slutet av 60-talet. Nu, i en oväntad vändning, har Arla beslutat att ta bort de klassiska storlekarna på 300 och 600 gram och istället byta dem mot tre nya storlekar: 250 gram, 500 gram och 750 gram. (Ja, rubriken var clickbait 😉 )

Det är ett intressant val av Arla, och den väcker några tankar hos mig. För det första, varför byta ut de beprövade storlekarna? Historiskt sett har Bregott-förpackningarna varit en konstant del av svenska hushålls kylar.

Arla motiverar förändringen med att de vill tillgodose behoven hos en mångsidig kundbas – från små till stora hushåll. Men det finns en annan sida av myntet. Kunde inte Arla ha behållit de gamla storlekarna och bara lagt till den nya 750 grams förpackningen? Det skulle fortfarande ha erbjudit konsumenterna fler val, utan att röra om för mycket i grytan.

När det gäller prissättningen, är det fortfarande oklart hur den nya storlekstrukturen kommer att påverka kostnaden för Bregott. Men även om Arla inte har specificerat priset för den populära 500-gramsförpackningen, är det rimligt att anta att det kan bli en ökning per kilo. Det är en oroande tanke, särskilt för de hushåll där Bregott är en daglig stapelvara då mellanpaketet antagligen kommer vara det mest populära. Å andra sidan, då den minsta förpackningen på 250 gram förväntas bli billigare än den nuvarande 300-grams, och 750 grams förpackningen förväntas vara billigare per kilo kan det finnas en silverkant för de som vill spendera mindre.

Sen kan vara värt att nämna att innan vi dömer ut denna förändring som negativ, bör vi komma ihåg att Arla inte är främmande för att ta konsumentvänliga beslut. Under perioden av riktigt hög inflation under sommaren, tog företaget ett uppskattat steg genom att sänka priserna på sina mejeriprodukter. Det var ett drag som visade en sällsynt känslighet för konsumenternas ekonomiska situation och bidrog till att lätta på trycket i en svår tid. Denna handling av god vilja bör inte förbises när vi bedömer Arlas nuvarande strategier.

Med tanke på detta, finns det anledning att förbli optimistisk om de nya förpackningarna och priserna. Det är möjligt att de nya storlekarna kommer att möta konsumenternas behov på ett bättre sätt, och att prisstrukturen kommer att vara rimlig. Det är även viktigt att komma ihåg att butikerna spelar en stor roll i hur produkterna prissätts till slutkonsumenten. Så, det slutgiltiga priset som konsumenterna möter i butikerna kan skilja sig från Arlas initiala prissättning.

Sammanfattningsvis, Arlas beslut att förnya Bregott-förpackningarna är ett stort steg. Medan det finns vissa osäkerheter och potentiella nackdelar med detta drag, är det också möjligt att det kan visa sig vara ett framgångsrikt sätt att möta en bredare kundkrets. Som konsumenter, återstår det bara för oss att vänta och se hur dessa förändringar påverkar vår vardagliga shopping och vår plånbok.

Relaterade inlägg

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer