Att filéa strömming – lätt som en plätt!

Att filéa strömming är verkligen en konst, och det är så kul att kunna göra det själv. Först och främst, här är en snabb punktlista på hur man filéar strömming:

 1. Låt dagsfärsk strömming ligga i kylskåpet i två till tre dagar innan filéering.
 2. Skölj bort fjällen när fisken är färsk, antingen i havet eller i diskhon, tills allt silver är borta.
 3. Klipp upp fisken hela vägen, några millimeter upp under fenorna.
 4. Klipp bort huvudet.
 5. Ta ut inälvorna, och spara eventuell rom.
 6. Använd nageln för att dra eller lossa ryggraden bakifrån.
 7. När ryggraden är fri, ta tag i den vid nacken.
 8. Kläm fast strömmingen mellan pek- och långfinger och dra ryggraden försiktigt uppåt/bakåt.
 9. Skölj filéerna hastigt i kallt vatten. Klart!

Nu till det roliga – varför jag gillar att filéa min egen strömming! Det ger mig en känsla av tillfredsställelse att veta att jag har förberett fisken från början till slut. Det blir lite som en ritual, och jag känner att jag har full kontroll över kvaliteten och fräschheten på min mat. Dessutom är det ett utmärkt sätt att koppla av och njuta av matlagningen.

Strömming är otroligt mångsidig och kan användas i en mängd olika rätter. Här är några idéer:

 • Stekt Strömming: En klassiker! Servera med potatismos och lingonsylt för en riktig svensk måltid.
 • Strömmingssill: Perfekt för midsommarbordet eller som en del av en större buffé.
 • Strömmingsflundra: En lite mer modern twist där du kan lägga till dina favoritkryddor och servera med en fräsch sallad.

Det finns så mycket att utforska och varje recept bjuder in till nya smakupplevelser!

Ät Strömming Med Omtanke!

Under maj till juni inträffar lektiden för strömming, en period då många njuter av denna populära fisk i större mängder. Men innan du ger dig ut för att köpa strömming, finns det viktig information att ha i åtanke.

Strömming innehåller höga halter av miljögifter, särskilt dioxiner och PCB. Dessa ämnen kan vara skadliga för hälsan om de konsumeras i för stora mängder. Det är särskilt viktigt för känsliga grupper som barn, gravida och ammande kvinnor att vara försiktiga med sitt intag av strömming. Ett bra råd är att äta strömming med måtta för att undvika en överexponering av dessa miljögifter.

Detta råd är lika relevant för barn och ungdomar

Det är viktigt att betona att rådet att begränsa intaget av fisk som är förorenad av miljögifter inte bara gäller gravida kvinnor. Detta råd är lika relevant för barn och ungdomar. Miljögifterna kan lagras i kroppen under många år och har potential att överföras till barnet under graviditet och amning. Höga halter av dessa ämnen kan påverka barnets hjärnutveckling, immunförsvar och hormonsystem. För att skydda barnet, är det bäst att följa rekommendationerna om att begränsa fiskkonsumtionen redan innan graviditet. Att sluta äta fisken när man redan är gravid är mindre effektivt, eftersom miljögifterna redan finns lagrade i kroppen.

Gällande surströmming, en traditionellt fermenterad form av strömming, rekommenderas det också att konsumera den i begränsade mängder. Detta beror på att surströmming kan innehålla höga halter av histamin, vilket kan orsaka obehagliga symtom vid överkonsumtion. Att äta surströmming i mindre portioner är därför en bra idé för att undvika eventuella negativa hälsoeffekter.

Att njuta av strömming är en del av svensk matkultur, men det är viktigt att göra det på ett ansvarsfullt sätt. Genom att vara medveten om dessa aspekter och att äta strömming i måttliga mängder kan du fortsätta att uppskatta denna läckerhet på ett hälsosamt och säkert sätt.

Relaterade inlägg

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer