Krydda din egen besk – malörtssnaps

Hej där, snapsälskare! Idag delar jag med mig av en hemlighet från min egen snapskällare – hur man gör en härlig malörtssnaps, perfekt för att krydda upp vilken fest som helst!

En tradition återupplivad

Malörtssnaps, eller ”besk” som den ofta kallas, är en traditionell skandinavisk snaps kryddad med malört. Malört, känt för sin bitterhet, har använts i århundraden i nordisk snapskultur. Det unika med malört är dess komplexa smakprofil som förvandlar en vanlig snaps till något extraordinärt.

Inte för alla

Malörtssnaps, med dess utpräglat bitter smak, är definitivt en förvärvad smak och inte för alla. Dess distinkta karaktär kan vara överväldigande för vissa, särskilt de som inte är vana vid beskare spritdrycker. Denna delikatess har ofta delat folk i två läger: de som uppskattar dess unika smak och de som finner den för stark och bitter. Det är en dryck som ofta väcker starka reaktioner, och den kan vara en intressant konversationsstartare på festliga tillställningar.

Insamling och förberedelse

Först och främst, malörten. Om du har möjlighet, plocka din egen malört på sensommaren. Malörten bör vara ung och fräsch för bästa smak. När du har din malört är det dags att förbereda den för infusering. Rengör och torka örterna noggrant.

Recept på malörtssnaps

Ingredienser:

  • Färsk malört (mängden beror på hur stark du vill ha smaken)
  • Brännvin Special (32%). Detta är väldigt viktigt. 40% blir onödigt starkt. Om du bara har 40% hemma, späd då ut den till ungefär 32%.

Instruktioner:

  1. Infusering: Lägg malörten i en stor burk och häll över brännvinet. Täck burken och låt den stå i rumstemperatur.
  2. Vänta och smaka: Smaken utvecklas över tid. Prova snapsen efter en vecka och justera mängden malört efter smak. För en starkare smak, låt den stå längre.
  3. Filtrering: När du är nöjd med smaken, filtrera bort malörten. Använd en finmaskig sil eller kaffefilter.
  4. Lagring: Häll den filtrerade snapsen i en ren flaska. Den kan förvaras i kylskåp eller på en sval, mörk plats.

Att njuta av din malörtssnaps

Malörtssnaps är perfekt som en aperitif eller till traditionella svenska maträtter. Den distinkta bitterheten i malört balanserar rika och fetare rätter och ger en unik smakupplevelse.

Personliga tips

  • Smaksättning: Var inte rädd att experimentera. Lägg till en kanelstång eller några kryddnejlikor för extra dimension.
  • Servering: Servera kall för bästa smakupplevelse.

Avslutningsvis

Att göra egen malörtssnaps är inte bara en kul hobby, det är också ett sätt att förbinda sig med en gammal nordisk tradition. Varje steg i processen, från plockning av malört till den första smaken, är en resa i sig. Så varför inte prova? Din nästa fest kanske bara behöver den där extra kryddan!

Relaterade inlägg

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer