Lazy days meatballs – Swedish summer 2014

Denna sommar har varit en tid av avkoppling, speciellt under dagar då värmen känts oöverstiglig. Idag, för första gången på länge, har temperaturen varit så pass behaglig att en t-shirt känns precis rätt inomhus.

När solen bränner och värmen stiger, tenderar vi att söka efter enklare måltider. Därför har vi under dessa dagar förlorat oss i sallader av alla de slag, med en särskild förkärlek till cous cous och bulgur som bas. Våra sallader har blivit en smältdegel av smaker, ofta innehållande rester från gårdagens middag såsom grillat kött, korvar, och grillad lax.

I år har det chilenska vinhuset Cono Sur utlyst en spännande recepttävling bland utvalda matbloggare. Här är vårt bidrag, en rätt som harmonierar perfekt med det ekologiska Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere. Receptet är beräknat för cirka fyra portioner.

Sallad – Ingredienser:

  • 2 dl Cous cous, tillagad enligt paketets anvisningar och nedkyld
  • ½ gurka, grovt tärnad
  • 2 tomater, filéade och grovt tärnade
  • 1 morot, tärnad till millimeterstorlek
  • ½ gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad för starkare smak, hackad för mildare smak
  • 1-2 msk vitvinsvinäger
  • Saft från en halv citron
  • Salt och peppar efter smak

Tzatziki – Ingredienser:

  • Ca 10 cm gurka, grovriven och urkramad
  • 3 dl äkta grekisk yoghurt från Fontana
  • Riven eller pressad vitlök efter smak
  • Ev. salt

Lazy days meatballs – Ingredienser:

  • 500 g kycklingfärs, iskall
  • 2 dl vispgrädde, eller Oatly iMat för en laktos- och mjölkfri variant
  • ½ dl ströbröd, eller en mosad kokt kall potatis för en glutenfri variant
  • ½ finriven gul lök
  • 2 vitlöksklyftor, riven, pressad eller hackad
  • 2 msk sesamfrö
  • 2 tsk mynta, torkad
  • 2 tsk rökt paprikapulver, till exempel Smokey Sally
  • 1 tsk Tabasco
  • Salt och vitpeppar efter smak

Förbered köttbullssmeten genom att använda degkrokarna till elvispen. Det är viktigt att smaka av smeten genom att provsteka en liten ”hamburgare”. Förvara smeten i kylskåpet, gärna över natten.

Forma 70-80 små köttbullar (eller hur många du orkar, mindre är ofta godare!) med våta händer. Håll köttfärssmeten kall och förvara de färdiga köttbullarna i kylskåpet. Stek dem tills de får en vacker yta och placera dem därefter i ugnen på cirka 80 grader för att hålla dem varma.

Servera köttbullarna med den fräscha salladen och den krämiga tzatzikin för en måltid som är lika enkel som den är njutbar. Glöm inte ett glas av det utsökta Cono Sur-vinet för att fullända upplevelsen!

Relaterade inlägg

guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer