Nyttig matkasse i Sverige

Ät bättre med dessa nyttiga matkassar!
Olika rätter från en nyttig matkasse

Att välja en nyttig matkasse är ett enkelt sätt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen samtidigt som du sparar tid och energi på att planera måltider. Dessa nyttiga kassar innehåller ofta en mångsidig blandning av frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor, och är därför ett utmärkt val för dem som vill förbättra sin kosthållning. Men med så många olika matkassar på marknaden, kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dig som vill äta en mer nyttig kost. På den här sidan kommer vi därför gå igenom de bästa nyttiga matkassarna på marknaden och jämföra deras innehåll, priser och leveransvillkor, för att hjälpa dig att välja den som passar dig bäst!

Varför är det viktigt att välja en nyttig matkasse?

Att äta nyttigt är viktigt för att kroppen ska fungera optimalt. En balanserad kost som innehåller alla nödvändiga näringsämnen hjälper till att förebygga sjukdomar och hålla en normal vikt. Nyttig mat innehåller ofta höga halter av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som är viktiga för kroppens funktioner. Det kan också hjälpa till att reglera blodsockret och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Att äta en mångsidig kost med mycket frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor är en bra grund för en hälsosam kosthållning.

Vi vet av erfarenhet att det kan vara svårt att få i sig allt som kroppen behöver, samtidigt som man måste stå emot viljan att äta snabbare halvfabrikat eller hämtmat för enkelhetens skull. Och det är här nyttiga matkassar kommer in i bilden.

När du väljer en nyttig matkasse så kommer du att få recept som är framtagna med hjälp av kostrådgivare så att de innehåller allt du behöver. Men nyttigt betyder inte tråkigt eller svårt tillagat, i alla fall inte om du väljer en av de tre bästa nyttiga matkassarna som vi har listat här nedan!

ExpanderaMindre

Bästa nyttiga matkassen i Sverige 2023

Vi har gjort otaliga tester på alla matkassar i Sverige och hittat tre matkassar som har lägst portionspris, och samtidigt håller en hög kvalitet trots de låga priserna. Här är de tre billigaste matkassarna i Sverige för 2023.

Nummer ettLinas Matkasse
Nummer tvåHelloFresh
Nummer treMiddagsfrid
BIllig matkasse från Linas Matkasse
Från 649 kronor per matkasse
Från 55 kronor per portion
Spara 30% när du använder NYKUND_2023AFF!
BIllig matkasse från HelloFresh
Från 569 kronor per matkasse
Från 45 kronor per portion
Spara upp till 1177 kr när du använder HELLOAFF1177!
BIllig matkasse från Middagsfrid
Från 569 kronor per matkasse
Från 48 kronor per portion
Spara 30% när du använder knappen nedan!

Linas Matkasse

Billigaste matkassen från Linas matkasse

Linas Matkasse är enligt oss den bästa nyttiga matkassen som du kan köpa just nu. Först och främst erbjuder de ett brett utbud av hälsosamma och näringsrika rätter, vilket gör det lättare för dig att hålla dig till en hälsosam kost. Dessutom är alla recept utvecklade av kvalificerade kockar och dietister, vilket garanterar att varje måltid innehåller lagom stora proportioner samt alla näringsämnen du behöver.

I våra tester så har vi även märkt att alla våra ingredienser har varit fräscha och av hög kvalitet. Vi upskattar även att man kan anpassa matkassarna efter individuella behov och önskemål, såsom om du har allergier och kostpreferenser. Det gör det lättare för dig att följa en hälsosam kost, även om du har särskilda behov eller önskemål.

Ett stort plus med Linas Matkasse är att de även erbjuder en nyttig matkasse från Vikt Väktarna. Så om du tar din vikt och din hälsa på stort alvar så finns det verkligen ingen bättre nyttig matkasse i Sverige.

Till slut är Linas Matkasse en praktisk lösning för dig som söker en enkel och bekväm väg till en hälsosam kost. Med Linas Matkasse behöver du inte längre oroa dig för att planera måltider eller leta efter recept, eftersom allt levereras direkt till dörren.

Sammantaget är Linas Matkasse den bästa nyttiga matkassen på marknaden, tack vare dess brett utbud av hälsosamma rätter, fräscha ingredienser och möjligheten att välja en matkasse från Vikt Väktarna.

Om du är intresserad av att testa en av Linas nyttiga matkassar så kan du antingen använda koden ”NYKUND_2023AFF” eller helt enkelt klicka på knappen nedan och automatiskt få 30% rabatt!

Testa Linas MatkasseAnvända koden NYKUND_2023AFF och spara 30%!

HelloFresh

HelloFresh är en utmärkt matkasse för dig som söker en nyttig matkasse då de erbjuder en mängd hälsosamma och goda måltider. Deras recept är noga utvalda och anpassade för att säkerställa att de innehåller den rätta mängden av näringsämnen, såsom protein, kolhydrater och fett så att du äter rätt. Dessutom använder HelloFresh fräscha och kvalitativa råvaror, så du kan vara säker på att du får en hälsosam och smakfull måltid varje gång.

Vidare erbjuder HelloFresh en mängd olika matkassar, inklusive vegetariska och familjevänliga alternativ, så att du kan hitta en matkasse som passar just din livsstil och dina smakpräferenser.

HelloFresh är även en av de bästa nyttiga matkassarna om du letar efter den billigaste matkassen då de bara kostar från 569 kronor. Det innebär att du kan njuta av nyttiga måltider utan att behöva lägga ut en stor summa pengar varje vecka.

Och för att göra det ännu mer tillgängligt, kan du få upp till 1177 kronor i rabatt genom att använda våra länkar. Det innebär att du kan njuta av hälsosam mat till ett ännu mer överkomlig pris.

Sammanfattningsvis erbjuder HelloFresh en kombination av hälsosamma och balanserade måltider, fräscha råvaror, ett brett utbud av måltidsalternativ och konkurrenskraftiga priser, vilket gör det till en utmärkt val för dig som söker en nyttig matkasse.

Testa HelloFreshAnvända koden HELLOAFF1177 och spara upp till 1177 kr!

Middagsfrid

Middagsfrid är en riktigt bra och nyttig matkasse som erbjuder en mängd olika alternativ för alla dina kostbehov.

De har varit på marknaden sedan 2007, vilket gör dem till världens äldsta matkasse, och är kända för sitt fokus på organiska råvaror och hälsosamma alternativ, inklusive vegetariska recept matkassar med lågt kaloriinnehåll. På tal om lågt kaloriinnehåll så erbjuder middagsfrid även en kalorisnål matkasse kallad kort och gott ”Kalorismarta matkassen”.

Om den kalorismarta matkassen inte är något för dig så kan du välja en av deras 7 andra matkassar istället och välja mellan att beställa 3, 4 eller 5 recept per vecka för 2 eller 4 personer.

Då en viktig del av att äta nyttigt handlar mer än bara nyttiga middagar så räcker det inte med att bara köpa en nyttig matkasse. Därför är det bra att middagsfrid även erbjuder billigare matkassar för både frukost och mellanmål.

Som de flesta andra matkassarna i Sverige så har du möjlighet att avbryta prenumerationen när du vill. Priset för en vanlig matkasse från Middagsfrid är från 569 kronor, och mellanmål och frukostkassarna kostar bara från 145 kronor. I slutändan, om du söker en nyttig matkasse som håller en hög kvalitet så är Middagsfrid ett bra val.

Testa MiddagsfridSpara 30% på dina första tre kassar med vår kod!

Vad som skiljer en nyttig matkasse från en vanlig matkasse

Det finns flera skillnader mellan en nyttig matkasse och en vanlig matkasse, och de flesta kan man lista ut bara på namnet. Men för att hjälpa dig så har vi listat några av de mest betydelsefulla skillnaderna mellan en nyttig och en vanlig matkasse.

Innehållet

Den främsta skillnaden är innehållet. En nyttig matkasse innehåller oftast en mångsidig blandning av frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor. Dessa livsmedel är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer, och hjälper till att förebygga sjukdomar och hålla en normal vikt. En vanlig matkasse innehåller ofta mer bearbetade livsmedel som har högre halter av salt, socker och fett. Dock så måste vi påpeka att vanliga matkassar är mycket nyttigare än halvfabrikat, och ofta även minst lika nyttigt som hemlagad mat.

Olika typer av ingredienser från en nyttig matkasse

Dieter

En nyttig matkasse kan också vara mer anpassad för specifika dieter, till exempel en vegetarisk eller glutenfri diet. Detta kan vara svårare att hitta i en vanlig matkasse. Detta är inte för att säga att det inte finns matkassar med kött som även är nyttiga, det är bara att vegetarisk kost oftast även är nyttigare än annan kost.

Flexibilitet

Nyttiga matkassar kan ofta ha färre möjligheter att byta ut recepten som erbjuds varje vecka. Detta är för att recepten i nyttiga matkassar är framtagna av kostrådgivare, vilket gör så att de tar mer tid att komma på. I vanliga matkassar så finns det färre restriktioner av vad måltiderna får, och inte får, innehålla, vilket gör så att de kan erbjuda fler recept varje vecka.

Sammantaget så är en nyttig matkasse ett bra val för sig som vill förbättra sing kost och äta mer hälsosamma måltider, medan en vanlig matkasse kan passa bättre om du är ute efter bekvämlighet, enkelhet eller flexibilitet.

nyttig matkasse med kycklingsallad recept

Fördelar med att använda en nyttig matkasse

Om du vill använda en nyttig matkasse så finns det finns många fördelar att ta hänsyn till.

 • Recept från nutritionister: Som vi nämnde tidigare är recepten i de hälsosamma matkassarna utvecklade av nutritionister och kostrådgivare. Det innebär att de innehåller alla de viktiga näringsämnen som din kropp behöver, och kan hjälpa dig att uppnå dina hälsomål, som viktminskning eller förbättrad kardiovaskulär hälsa.
 • Portionskontroll: Hälsosamma matkassar innehåller vanligtvis mindre portioner än vanliga matkassar. Detta kan hjälpa dig att undvika att äta för mycket och göra det lättare att hålla koll på ditt kaloriintag.
 • Bättre hälsa och viktminskning: En nyttig matkasse innehåller ofta en mångsidig blandning av frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor, som är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Dessa livsmedel hjälper till att förebygga sjukdomar och hjälper dig att hålla en normal vikt. Det finns även nyttiga matkassar som är gjorda för att du på ett hälsosamt sätt ska gå ner i vikt. Kom ihåg att viktminskning inte bara är träning, en stor del av viktminskningen är även kosten.
 • Minskade inköpskostnader och minskad matsvinn: Genom att prenumerera på en nyttig matkasse, kan du planera dina måltider i förväg och därmed undvika onödiga inköp och minskar mängden mat som går till spillo.
 • Enkelhet och bekvämlighet: En nyttig matkasse gör det enkelt och bekvämt för dig att få i dig alla nödvändiga näringsämnen utan att behöva planera måltider eller gå på jakt efter specifika ingredienser. Det gör det också enklare att hålla dig till en hälsosam diet.

Nackdelar med att använda en nyttig matkasse

Som med allt annat har nyttiga matkassar också vissa nackdelar. Dock, enligt oss, så överväger fördelarna nackdelarna med en nyttig matkasse om du är utefter att leva ett hälsosammare liv. Speciellt eftersom att kosten inte bara gör så att du ser friskare ut, utan även så att du mår bättre. Genom bättre kost så blir du piggare och mer observant än vad du annars skulle vara. Men du kanske redan lever ett relativt hälsosamt liv, så då kanske det är värt att testa en vanlig matkasse.

 • Kostnad: Matkassar med nyttig mat kostar vanligtvis mer än vanliga matkassar eftersom de är skräddarsydda för att tillgodose dina näringsbehov.
 • Mättnad: Vi nämnde tidigare att nyttiga matkassar hjälper dig att hålla koll på ditt kaloriintag, men de kan göra så att du inte blir lika mätt som med vanliga matkassar. Detta beror på att hälsosamma matkassar vanligtvis innehåller mindre portioner och färre kalorier. Om du har lite sämre självkontroll så kan det göra så att du börjar ”snacka” på chips och godis under kvällen, vilket förstör syftet med en nyttig matkasse.
 • Flexibilitet: Nyttiga matkassar är skräddarsydda för att tillgodose näringsbehov och kan därför begränsa din flexibilitet när det gäller vilka recept du får. Detta innebär att du kanske inte kan du kan välja vilka recept du vill ha varje vecka, då innehållet i matkassen kan vara förutbestämt. En vanlig matkasse kan vara mer lämplig för dem som gillar att byta ut sina måltider varje vecka.

Sammanfattningsvis kan en matlåda med hälsosam mat vara ett utmärkt sätt att se till att du får allt du behöver näringsmässigt, samtidigt som man kontrollerar portionerna och undviker shopping och matsvinn. De kan dock vara dyrare än vanliga matkassar och mindre flexibla i fråga om vilka recept du får. Det är därför viktigt att väga för- och nackdelar med en matkasse för hälsosam mat innan du bestämmer dig för om den är rätt för dig. I slutändan är det upp till dig att avgöra vilken typ av matkasse som passar bäst för din livsstil och budget.

Hur du kan köpa nyttig mat

Beroende på vad du har för kunskaper, samt hur mycket tid du har på dagen, så finns det två olika sätt som du kan köpa nyttig mat.

Köpa en nyttig matkasse

Det enklaste du kan göra om du vill börja äta nyttigare är att prenumerera på en nyttig matkasse. På så sätt kan du få alla nödvändiga näringsämnen utan att du behöver planera dina måltider eller leta efter specifika ingredienser.

Handla i vanliga butiker

Om du har tid kan du handla hälsosam mat i en vanlig matbutik. Dock så krävs det ofta mycket mer jobb och tid än om du bara börjar prenumerera på en nyttig matkasse. Du behöver också vissa kunskaper för att kunna köpa nyttiga matvaror som också innehåller allt du behöver. Så du kan inte bara äta sallader varje dag.

Exempel på vad som brukar finnas i en nyttig matkasse

 • Färsk frukt och grönsaker: En nyttig matkasse innehåller ofta en mångsidig blandning av färsk frukt och grönsaker som är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Dessa livsmedel hjälper till att förebygga sjukdomar och hålla en normal vikt.
 • Fullkorn, baljväxter och proteiner: En nyttig matkasse innehåller också ofta en mängd olika fullkorn och baljväxter, samt magra proteinkällor som till exempel fisk, kyckling eller tofu. Dessa livsmedel är viktiga för att bibehålla en balanserad kost och tillgodose kroppens behov av energi och näring.
 • Naturliga sötningsmedel och färska kryddor: En nyttig matkasse innehåller ofta naturliga sötningsmedel som honung eller agave sirap samt färska kryddor som timjan, rosmarin eller oregano. Dessa ger maten smak och gör det möjligt att undvika tillsatta socker och konserveringsmedel.

Hur du kan använda en nyttig matkasse på bästa sätt

Nu har du nästan all kunskap du skulle kunna behöva för att välja en nyttig matkasse som passar dig bäst. Men det räcker inte med att bara äta nyttiga middagar för att du ska må bra och leva länge, så här är några sista förslag på hur du använder din nyttiga matkasse på bästa sätt.

Ät nyttigt till frukost och lunch

För att få ut det mesta av din matkasse bör du se till att du också äter hälsosam mat till frukost och lunch. Det innebär att du bör inkludera livsmedel som fullkorn, frukt, grönsaker, bönor och nötter i dina måltider. Försök även att undvika bearbetade eller färdigförpackade mellanmål eftersom dessa tenderar att ha ett högt innehåll av socker och raffinerade kolhydrater.

För att säkerställa att du även äter bra till lunch och middag så kan du välja att prenumerera på Middagsfrids frukost och mellanmål kassar. Dessa går att beställa även om du inte köper deras middagskassar, så de är ett perfekt komplement till din nyttiga matkasse.

Förvara maten rätt

Nyttiga matkassar har ofta fler färska råvaror än andra matkassar, och nyttiga recept har mindre socker och salt, så det är viktigt att du förvarar maten rätt så att den håller sig fräsch och god hela veckan. Det finns flera olika sätt som du bör förvara maten på, här är några vanliga tips:

 • Förvara matkassen på ett svalt och torrt ställe.
 • Frys in rester från middagen för att spara dem till senare.
 • Förvara frukt och grönt i fruktlådan i kylen.
 • Se till att inte förvara tillagad mat tillsammans med rå mat i kylskåpet.
 • Använd lufttäta behållare när du förvarar rester och mellanmål.

Lev ett hälsosamt liv

Slutligen är nyckeln till ett hälsosamt och balanserat liv att ta hand om sin kropp. Detta innebär att du måste få tillräckligt med sömn, att du regelbundet ägnar dig åt fysisk aktivitet och du äter en hälsosam och balanserad kost. Med en matkasse med hälsosam mat full av färska råvaror och läckra måltider är du på god väg att leva den liv som du vill ha. Se därför till att använda dem i kombination med andra hälsosamma levnadsvanor och njuta av en näringsrik och balanserad kost som gör att du mår bra och får mer energi.

Sammanfattning och avslutning

Att använda en nyttig matkasse är ett enkelt sätt att förbättra din hälsa och göra det lättare att hålla dig till en hälsosam kost. Med en nyttig matkasse får du tillgång till färska, näringsrika ingredienser som hjälper till att mätta, förse kroppen med viktiga näringsämnen och minska risken för överätning. Dessutom är det en bekväm och praktisk lösning, eftersom att du slipper att planera och handla mat varje vecka.

Det finns många olika alternativ att välja mellan, och det är lätt att hitta en leverantör som passar just din personliga smak och behov. Oavsett om du är vegetarian, vegan eller om du föredrar kött och fisk, finns det nyttiga matkassar som passar just dig.

Så, om du är intresserad av att äta mer hälsosamt, minska dina inköpskostnader och få enkelhet i din vardag, så rekommenderar jag dig att prova en nyttig matkasse. Det kan vara det första steget på din väg mot en hälsosammare livsstil!