Julkassar

En guide till de bästa alternativen för ett enklare julbord!

Hej alla matälskare och julentusiaster! Om ni är som mig så älskar ni allt som har med julen att göra, och en av de viktigaste sakerna med julen är ju självklart julmaten! Därför kommer jag i den här guiden ta er med på en spännande upptäcktsfärd bland de bästa julkassarna som finns tillgängliga i Sverige. Tänk er: doften av nybakat, känslan av tradition, och allt det där ljuvliga som hör julen till, levererat direkt till din dörr!

Julkassar har blivit en allt populärare lösning för att förenkla julstöket. Från Linas klassiska Julkasse till Middagsfrids flexitariska alternativ och Mathems välsmakande Julbordskasse – valmöjligheterna är många och varierade. Oavsett om du är ute efter hela julbordet i en kasse eller bara de där extra speciella juldelikatesserna, så finns det något för alla smaker.

Så, gör er redo att utforska denna värld av julkulinariska underverk med mig. Vi kommer att titta närmare på de tre bästa julkassarna, utforska olika typer av julkassar, och diskutera allt från specialkassar för olika allergier och matrestriktioner till kostnad och fördelarna med att välja en julkasse. Häng med!

De Tre Bästa Julkassarna

Jag har smakat mig igenom mer än 15 julkassar genom åren – en del var sådär och andra helt fantastiska. Efter alla dessa tester har jag landat i de tre som verkligen sticker ut. De är inte bara laddade med smaskiga rätter, utan har också den där extra känslan som får det att verkligen kännas som att julen är här. Att välja de bästa var inte lätt, men jag känner att jag lyckades välja ut tre stycken som verkligen passar alla, oavsett vilken typ av julbord du vill ha.

Nummer ettLinas Julkasse
Nummer tvåMiddagsfrids Flexitariska Julbordskasse
Nummer treMathems Julbordskasse

Linas Julkasse

4.7 av 5
kr1699
Linas Matkasse logga

Om du är utefter ett riktigt klassiskt svenskt julbord så kan du inte gå fel med Linas Julkasse!

Pris
4.8 av 5
Linas Julkasse är en inte den billigaste matkassen.
Kvalitet
5 av 5
Kvaliteten på råvarorna är lika bra som om du köper själv i butik!
Valmöjligheter
4 av 5
Du kan välja till en adventsfika kasse.
Leverans
5 av 5
Julkassen levereras i tid och väl paketerad.
Linas Matkasse betyg

Det bästa med Linas Julkasse

Klassiska rätter
Du får hem recept för alla klassiska rätter till ett Svenskt julbord!
Svenskt kött
Bra för miljön och svenska bönder
Adventsfika-kassen
Få hem riktigt god adventsfika!
Linas Julkasse Fakta
Lanserad2016
Hemsidalinasmatkasse.se
Pris1699 kronor
Pris per personFrån 280 kronor

Den absolut bästa julkassen i Sverige är enligt mig Linas Julkasse. Som du säkert hör på namnet så kommer den här julkassen självklart från Linas Matkasse (som du kan läsa min recension om här).

När jag först provade Linas Julkasse blev jag omedelbart imponerad av mångfalden och kvaliteten på de hela 15 rätterna man får hem. Med ett pris från 1699 kronor, erbjuder denna kasse en generös och välsmakande julmiddag för 6 till 8 personer, vilket gör den till ett utmärkt val för alla medelstora sällskap.

I kassen hittar du som sagt ingredienser och recept för att laga 15 klassiska julrätter, vilket innebär att det finns något för alla på julbordet. Från Linas krämiga citrussill, som är en majonnäsbaserad sill med friska smaker från citron och lime, till en klassisk senapsgriljerad julskinka och Linas five spice-glaserade revbensspjäll, är varje rätt noggrant utvald för att förgylla din jul.

En av sakerna jag uppskattade mest var att allt kött i kassen har sitt ursprung i Sverige. Detta garanterar inte bara en hög kvalitet, utan stödjer också lokala producenter – en viktig aspekt för mig som matälskare. Förutom kötträtterna, inkluderar kassen även flera vegetariska rätter som verkligen lyfte helheten, som den utsökta grönkålspajen med västerbottensost. Så om du har vegetarianer i familjen så kommer den här kassen passa galant!

Kassen går att beställa från och med den 16 november, vilket är perfekt för dem som vill planera sitt julbord i god tid. Leveransen är planerad till den 21 december, så allt är färskt och klart för julhelgen.

Efter att ha testat flera julkassar kan jag säga att Linas Julkasse verkligen sticker ut. Mångsidigheten, omtanken om kvalitet, och den lokala förankringen, kombinerat med ett konkurrenskraftigt pris, gör den till den bästa julkassen för mig.

Här är en fullständig lista på maträtter som ingår i Linas Julkasse:

 • Tre sorters sill
 • Gravad lax med hovmästarsås
 • Varmrökt lax
 • Rödbetssallad
 • Julskinka
 • Julkorv
 • Revbensspjäll
 • Jansson’s frestelse
 • Köttbullar
 • Prinskorvar
 • Rödkål
 • Brunkål
 • Potatis
 • Sylta
 • Rågbröd och knäckebröd
ExpanderaMindre
Fördelar
Klassiska julrätter
Fantastiska ingredienser
Bra pris
Nackdelar
Inte anpassat för specialkost
Testa Linas JulkasseBeställ från och med 16e november!

Middagsfrids Flexitariska Julbordskasse

4.7 av 5
kr1699
Middagsfrid logga

Middagsfrids Flexitariska Julbordskasse är en riktigt bra julkasse för dig som vill äta mindre kött!

Pris
4.8 av 5
Linas Julkasse är en inte den billigaste matkassen.
Kvalitet
5 av 5
Kvaliteten på råvarorna är lika bra som om du köper själv i butik!
Valmöjligheter
4 av 5
Du kan välja till en adventsfika kasse.
Leverans
5 av 5
Julkassen levereras i tid och väl paketerad.

Det bästa med Middagsfrids julkasse

Alternativt julbord
Perfekt för dig med flexitarianer i familjen
Riktigt bra pris
En av de billigaste julkassarna du kan köpa
Klimatsmart
Inget kött betyder ett mer miljövänligt julbord
Middagsfrid Fakta
Lanserad2007
HemsidaMiddagsfrid.se
PrisFrån 1395 kronor
Pris per portionFrån 232 kronor

Efter att ha provat flera klassiska julkassar var jag nyfiken på vad den mer alternativa Flexitariska Julbordskassen från Middagsfrid hade att erbjuda. Med ett pris från 1395 kronor och mat för 6 till 8 personer, är den här kassen ett fantastiskt alternativ för de som söker en modern twist på det klassiska julbordet. Jag har även recenserat vanliga Middagsfrid kassen om du är nyfiken.

Det som direkt fångar uppmärksamheten är Middagsfrids innovativa tillvägagångssätt. Istället för traditionella kötträtter, hittar du här en 100% flexitarisk meny, vilket innebär en härlig blandning av vegetariska rätter kompletterade med fisk, som den smakrika laxen. Det är en fräsch och spännande förändring, speciellt för de som vill minska sitt köttintag men ändå njuta av julens smaker.

En av de mest intressanta förändringarna är ersättningen av den traditionella julskinkan med en ugnsbakad rotselleri, samt vegetariska julmandelbullar. Det här är en kreativ lösning som verkligen ger en unik prägel på julbordet. Middagsfrid har även valt att inkludera klassiska tillbehör som inlagd sill och ägghalvor med rökt laxröra, vilket ger en välbalanserad och mångsidig julmiddag.

Kassen går att förhandsboka redan nu, och leveransen sker mellan den 19-21 december, vilket ger gott om tid att förbereda för julhelgen​​.

Även om jag personligen tyckte att Linas Julkasse hade en charmig blandning av tradition och modernitet, är Middagsfrids flexitariska alternativ ett utmärkt val för dem som söker en mer plantbaserad jul med ett hållbart fokus. Det är den kreativa menyn och den flexitariska vinkeln som placerar Middagsfrids Julbordskasse på andra plats i min lista.

Här är maträtterna som ingår i Middagsfrids Flexitariska Julbordskasse:

 • Inlagd sill
 • Citron- och dillaubergine
 • Ägghalvor med laxröra
 • Rostad rotselleri med smör
 • Julmandelbullar
 • Brysselkolsallad
 • Rödbetssallad
 • Prästost- och broccolipaj
 • Janssons frestelse med kapris
 • Grönkålsallad med granatäpple
 • Efterrätt: Frusen saffrancheesecake med pepparkaksbotten​
ExpanderaMindre
Fördelar
Mer Klimatsmart med flexitariskt
Bra pris
Smakar fortfarande som julen
Nackdelar
Inte för dem som vill ha ett klassiskt julbord
Testa Middagsfrids Flexitariska Julbordskasse!Beställ nu så att du får den till jul!

Mathems Julbordskasse

4.9 av 5
kr1552
Visar vilken logga Mathem har

Den sista kassen som hamnar på min topplista över de bästa julkassarna i Sverige är Mathems Julbordskasse. Deras matkasse, som kostar från 1552 kronor och räcker till upp till 8 personer, lovar en klassisk julupplevelse med en modern twist.

Pris
4.8 av 5
Mathem har bra priser och många rabatter.
Kvalitet
5 av 5
Lika bra som om du köper själv i butik!
Valmöjligheter
5 av 5
Du kan välja mellan över 15000 olika varor!
Leverans
4.7 av 5
Du kan få leverans samma dag!

Det som imponerade mig hos Mathem var deras flexibilitet. De erbjuder tre olika typer av julbordskassar: Modernt, Klassiskt och Veganskt. Detta ger en fantastisk möjlighet att anpassa julbordet efter personliga preferenser och behov. Jag valde det Klassiska julbordet, som inkluderar alla de traditionella rätterna man kan önska sig. Det var också den billigaste julkassen de hade att erbjuda och kostade 1552 kronor, därefter kom Veganska julbordet som kostar 2519 kronor, och sist men inte minst morderna julbordet som kostar 2765 kronor.

Mathems kasse innehåller en härlig blandning av klassiska julrätter, från en färdigkokt julskinka till köttbullar och prinskorv, men även lite mer äventyrliga såsom ribs och grönkålspizza. Detta kompletteras med smakrika tillbehör som Janssons frestelse, apelsin- och granatäppelsallad, matjesill med rödlök, gravad lax med citron och hovmästarsås samt flera andra delikatesser. Det är en riktig fest för smaklökarna och ser till att alla viktiga klassiker finns representerade på julbordet.

En annan stor fördel med Mathem är deras enkla beställningsprocess. Med bara några klick kan man beställa hem hela julbordet och till och med lägga till extra varor som bullar, godis eller pepparkaksdeg för en extra mysig stund.

När jag jämför Mathems Julbordskasse med Linas och Middagsfrids alternativ, är det tydligt att Mathem erbjuder mellantinget mellan de båda. Medan Linas kasse glänser med sitt klassiska julbord och sin lokala känsla och Middagsfrids flexitariska alternativ ger en nyskapande touch, är Mathems styrka dess förmåga att leverera ett omfattande och klassiskt julbord med ett modernt tillvägagångssätt. Det är denna kombination av tradition och anpassningsbarhet som placerar Mathem på tredje plats i min lista.

Innehåll i Mathem Julbordskasse:

 • Julskinka (färdigkokt)
 • Köttbullar
 • Grönkålspizza
 • Prinskorv
 • Ribs
 • Janssons frestelse
 • Apelsin- och granatäppelsallad
 • 2 sorters sill
 • Matjesill med rödlök
 • Gräslök & gräddfil
 • Västerbottenssill
 • Potatis
 • Gravad lax med citron och hovmästarsås
 • Knäckebröd
 • Julost
 • Ägghalvor & rom
ExpanderaMindre
Beställ Mathems Julbordskasse!Beställ i god tid innan jul!

Olika typer av Julkassar

När det kommer till julkassar finns det en hel värld av alternativ att utforska. Beroende på dina preferenser och behov, kan du välja mellan olika typer av kassar som alla erbjuder sin egen unika upplevelse av julbordet. Låt oss dyka in i de olika typerna:

Traditionella Julkassar

Personligen tenderar jag att föredra de traditionella julkassarna. Det är något med smaken av hemlagade köttbullar, den saftiga julskinkan, och den krämiga Janssons frestelse som påminner mig om barndomens jular. Att beställa en traditionell julkasse är som att ta hem en bit av den där nostalgiska julmagin. Dessutom är det så bekvämt att få alla dessa läckerheter levererade direkt till dörren, vilket sparar både tid och energi under den hektiska julperioden.

Som du säkert redan förstår så är ”Linas Julkasse” min ”go-to” kasse som jag beställer varje jul, och det är även den jag rekommenderar till vänner och familj när de frågar!

Flexitariska och Vegetariska Julkassar

I min släkt finns det både flexitarianer och vegetarianer, så jag har haft möjlighet att prova en hel del flexitariska och vegetariska julkassar genom åren. Jag måste säga, jag har blivit positivt överraskad varje gång. Dessa kassar är inte bara fyllda med smakrika och innovativa rätter, men de bidrar också till en mer hållbar och hälsosam jul. Att se alternativen växa och utvecklas har varit en riktig glädje, och det är uppmuntrande att se hur väl de kan konkurrera med de mer traditionella kassarna när det gäller smak och variation.

Om du vill hitta den bästa Flexitariska Julkassen så rekommenderar jag självklart ”Middagsfrids Flexitariska Julbordskasse” som jag skrev om högre upp.

Veganska Julkassar

En vegansk jul är inte längre bara en dröm. Med veganska julkassar kan du njuta av ett helt julbord utan animaliska produkter. Dessa kassar är perfekta för veganer eller de som är nyfikna på att prova en helt växtbaserad julmiddag. Här hittar du allt från veganska ”köttbullar” till kreativa grönsaksrätter och veganska desserter.

Den bästa veganska julkassen är utan tvekan ”Veganska julbordet” från Mathem som ger dig goda julrätter utan animaliska produkter.

Delikatess- och Godiskassar

För de som är mer intresserade av adventsfika och julgodis än av själva julmiddagen, erbjuds det kassar som är fyllda med sötsaker, bakverk och exklusiva delikatesser. En sådan kasse som jag verkligen vill rekommendera är ”Linas Adventsfika”.

Linas Adventsfika är en vinterkasse som verkligen fångar essensen av advent. För bara 399 kronor får du recept och ingredienser för att baka fem olika sorters bakverk, perfekta för adventsfikat. Kassen är anpassad för cirka 4 personer och erbjuder en härlig mix av snickersrutor, ingefärskakor, hallon- och lakritsmarshmallows, smörkola med citron och kryddiga hasselnötter. Det bästa är att ingredienserna räcker upp till 50 bitar per godissort, vilket gör att du kan njuta av dessa godsaker under hela adventstiden. Att beställa Linas Adventsfika är enkelt. Du skapar ett konto eller loggar in på Linas Matkasse, klickar på ”Kommande leveranser” och sedan på fliken ”Jul”. Därifrån kan du lägga till kassen i din beställning. Jag tycker det är värt att beställa denna kasse eftersom den inte bara ger en chans att baka och njuta av läckra bakverk, men också skapar en mysig stämning hemma under adventshelgerna​​.

OBS: Linas Adventsfika är en så kallad tillägskasse, så du kan bara lägga till den till en annan beställning, och inte köpa enbart den.

Dessa delikatess- och godiskassar är det perfekta valet för dig som vill skapa en extra mysig och festlig stämning under julen, utan att behöva lägga ner alltför mycket tid på förberedelserna.

Priset på Julkassar

Julen är en tid för glädje och gemenskap, men också en tid då plånboken kan få jobba hårt. Att välja en julkasse är inte bara ett smidigt sätt att minska stressen kring matlagningen, utan det kan också vara ett ekonomiskt smart val. Men priset på julkassar varierar ganska mycket beroende på storlek, innehåll och kvalitet. Här är en översikt för att ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig att betala för olika typer av julkassar:

Vanliga Julkassar (Helhetslösningar)

Priset på en komplett julkasse, där du får allt du behöver för ett fullständigt julbord, ligger generellt mellan 1400 och 3000 kronor. Till exempel, den billigaste jag har testat är Middagsfrids julkasse för ungefär 1400 kronor, medan Mathems ”Moderna julbordet” kasse ligger i övre prisklassen kostar omkring 2800 kronor. Detta innebär att du betalar någonstans mellan cirka 160 och 350 kronor per portion, beroende på vilken kasse och hur många portioner det är. De dyrare kassarna kan till exempel ha finare bitar kött och andra lyxigare ingredienser som trycker upp priset.

Mindre Julkassar (Fika och Godis)

För de som letar efter något mindre omfattande, som en adventsfika eller julgodiskasse, ligger priserna vanligtvis mellan 300 och 500 kronor. Ett exempel är Middagsfrids julgodiskasse för 299 kronor. Dessa kassar är perfekta för att tillföra lite extra julstämning utan att göra ett alltför stort hål i plånboken.

Det som är fantastiskt med alla dessa julkassar är att de erbjuder så mycket mer än bara mat. Det handlar om bekvämligheten att slippa tänka på inköp och planering, möjligheten att prova nya recept, och glädjen att kunna fokusera på att umgås med nära och kära istället för att stå i köket. När man väger in dessa faktorer blir priset på julkassar inte bara rimligt, utan också ett värde för pengarna.

Fördelar med Julkassar

Julkassar har blivit en allt mer populär lösning för många under julen, och jag förstår verkligen varför. Här är några fördelar med julkassar som jag personligen uppskattar och tror att många andra också kommer att värdera:

 1. Tidsbesparing: Detta är en stor fördel för mig. Med julkassar slipper jag tidskrävande inköpsrundor och långa timmar i köket. Istället kan jag fokusera på att umgås med familjen och njuta av julen. Tiden jag sparar är ovärderlig, särskilt under högtider när det finns så mycket annat att göra.
 2. Minskad Stress: Att planera och förbereda ett helt julbord kan vara överväldigande. Med en julkasse är allt förberett och planerat, vilket tar bort mycket av stressen kring matlagningen. För mig innebär det att jag kan vara mer avslappnad och njuta av julstämningen.
 3. Möjlighet att Prova Nya Rätter: Julkassar är ofta fyllda med spännande och nya recept som jag kanske inte skulle ha provat annars. Det är ett kul sätt att bredda matrepertoaren och lägga till nya favoriter till julbordet.
 4. Kvalitet och Variation: De julkassar jag har provat har alltid haft hög kvalitet och erbjudit en stor variation av rätter. Det är fantastiskt att kunna njuta av en gourmetmåltid hemma utan att behöva vara en expertkock själv.
 5. Miljövänligt: Många julkassar fokuserar på hållbarhet, med lokala ingredienser och mindre matsvinn. Det är en viktig faktor för mig, och att kunna bidra till en mer hållbar jul känns riktigt bra.
 6. Anpassningsbarhet: Oavsett om du har allergier, är vegetarian, vegan, eller har andra kostbehov, finns det julkassar som är anpassade för det. Det gör det enklare för alla att njuta av julen utan bekymmer.

Personligen har jag funnit att julkassar inte bara förenklar planeringen och förberedelserna, utan de förhöjer också hela julupplevelsen. Att kunna luta sig tillbaka och njuta av god mat med nära och kära utan stressen och besväret som ofta kommer med julmatlagning är verkligen ovärderligt.

Avslutning

När vi nu närmar oss slutet av denna guide om julkassar, vill jag reflektera över varför jag tycker att julkassar är ett sådant fantastiskt koncept. Julen handlar om att skapa minnen och dela speciella stunder med de vi håller kära. Julkassar ger oss möjligheten att göra just detta, utan att det ska kosta oss alltför mycket tid och energi.

För mig har julkassar förändrat sättet jag upplever julen på. Istället för att stressa runt i matbutiker och tillbringa dagar i köket, kan jag nu fokusera på det som verkligen betyder något – att vara tillsammans med min familj och vänner. Att kunna sitta ner vid ett vackert dukat bord med en mångfald av läckra rätter utan att ha slitit för att få allt klart är en känsla av ren och skär glädje.

Så, oavsett om du väljer en traditionell julkasse, en flexitarisk, en vegansk eller en som är fylld med söta godsaker, hoppas jag att du också kommer att upptäcka glädjen och bekvämligheten med julkassar. De erbjuder inte bara fantastisk mat, utan också mer tid att njuta av julens magi.

Till sist, kom ihåg att det viktigaste under julen inte är vad som finns på bordet, utan de som sitter runt det. Julkassar är bara ett sätt att göra den tiden ännu mer speciell.