Vegansk matkasse i Sverige

Lev rätt med dessa veganska matkassar!
Vegansk matkasse

Att välja en vegansk matkasse är bland det bästa du kan göra för djuren och miljön, men de kan även vara svåra att få tag på. Därför har vi köpt och testat alla veganska matkassar som finns tillgängliga i Sverige just nu! Utav alla veganska matkassarna som finns i Sverige så har vi bara hittat två som vi tycker är tillräckligt bra, både från ett kvalite perspektiv, samt för priset. Bäst för dig är att alla båda veganska matkassarna vi rekommenderar har välkomstrabatter, så du kan till och med spara pengar när du hjälper djuren!

Bästa veganska matkassen i Sverige 2023

Som vi nämnde så testade vi många olika veganska matkassar för att hitta de som höll måttet. Dessa matkassar är de vi tycker stack ut från mängden genom att erbjuda riktigt fräscha ingredienser, fantasifulla recept och pålitliga leveranser, allt detta för ett riktigt bra pris. Med det sagt så ändras marknaden hela tiden, och vi kan inte testa varje vegansk matkasse varje vecka, så om ni tycker att en ny kasse förtjänar en plats på vår lista så får ni gärna skriva det i kommentarerna!

Nummer ettLinas Matkasse
Nummer tvåVeckansmiddag
BIllig matkasse från Linas Matkasse
Från 649 kronor per matkasse
Helt vegansk matkasse
Spara 30% när du använder knappen nedan!
Veckansmiddag logga
Från 799 kronor per matkasse
Helt vegansk matkasse
Spara upp till 200 kr när du använder knappen nedan!
1

Linas MatkasseDen bästa veganska matkassen i Sverige!

Linas Matkasse logga
Linas matkasse
Linas Matkasse betyg
Linas Matkasse betyg
Testa Linas MatkasseAnvända koden NYKUND_2023AFF och spara 30%!

Det bästa med Linas Matkasse

En helt vegansk matkasse
Du kommer alltid att få hem veganska recept
Lokala råvaror
Bra för miljön och svenska bönder
Stor välkomstrabatt
Testa Linas veganska matkasse och spara pengar
Linas Matkasse Fakta
Lanserad2011
Hemsidalinasmatkasse.se
Pris per matkasse659-1099 kronor
Pris per portion55-110 kronor
Rabatt: 30% på dina fyra första kassar med vår länk!

Vårt första förslag på en vegansk matkasse kommer inte komma som någon chock om du har varit inne på vår sida tidigare. Det är förstås Linas Matkasse som vi kommer att rekommendera främst när det gäller veganska matkassar.

Linas Matkasse är den vi själva alltid väljer att gå tillbaka till efter att vi har testat nya matkassar, och det är för att den rent utav är den bästa matkassen i Sverige, även när vi inte bara kollar på deras veganska kasse.

Har Lina en vegansk kasse?

Om du inte har kollat efter veganska matkassar sedan i början av 2022 så kanske du ställer dig frågande till om ”Lina” ens har en vegansk kasse. Detta skulle vara befogat då Linas Veganska Matkasse är relativt ny, och släpptes så sent som i Augusti 2022.

Är Linas veganska matkasse bra?

När vi såg att Lina skulle släppa en vegansk matkasse så måste vi erkänna att vi var lite skeptiska. Vi vet att de gör riktigt bra matkassar, men det är lätt för företag att släppa något veganskt bara för ett PR trick, och sen är det i själva verket bara tråkiga sallader. Med det i åtanke så beställde vi en veganska matkasse från Lina för att se om den var bra eller inte.

Som vanligt så var leveransen pålitlig, och våra varor levererades välförpackade och kylda. Detta kom inte som någon överraskning, för det är vad vi har kommit att förvänta oss när vi köper en matkasse från Lina. Den verkliga överraskningen kom när vi faktiskt såg vilka recept som vi hade fått. Det var allt från ”avokado- och citronpasta” till ”asiatisk tacos” och till och med ”malai kofta curry” (som var riktigt, riktigt god!). Om du vill se i detalj vad vi tyckte om den veganska matkassen från Linas så har har vi en hel recension som heter kort och gott ”Linas Matkasse vegansk” som du bör läsa.

Pris och rabatter

Om du är rädd för att priset ska vara högre än deras vanliga matkassar så behöver du inte vara det. Deras veganska matkasse har samma låga pris som deras övriga kassar, från 527 kronor per kasse, och från 44 kronor per portion. Dessa priser gäller om du besöker Linas Matkasse genom vår länk och då får 30% rabatt på dina första tre kassar!

ExpanderaMindre
Fördelar
En helt vegansk matkasse
Riktigt bra råvaror
Generös rabatt
Nackdelar
Sällan fler än 5-10 veganska recept att välja mellan varje vecka
Testa Linas MatkasseAnvända koden NYKUND_2023AFF och spara 30%!

Veckansmiddag

Veckansmiddag.se kassen är något som många antagligen inte har hört talats om tidigare (i alla fall vår det så för oss), men faktum är att de är en av de få matkasse-leverantörerna som har en helt vegansk kasse.

Det som vi tycker skiljer Veckansmiddag.se från andra matkassar är att de har ett större fokus på att vara mer personliga än andra. När vi beställde deras veganska matkasse så kom det en från Veckansmiddag.se och levererade kassen som vi kunde prata med och ställa frågor.

Vi blev även förvånade över hur många olika matkassar de erbjuder (hela nio stycken!), samt att de kan ändra matkassarna beroende på om du är allergisk mot något.

Till sist kan vi säga att det mest förvånande var att de ebjuder en så kallad XL-kasse för större familjer med kanske två vuxna och fyra barn. Detta är något vi väldigt sällan ser någon erbjuda, men vi uppskattar verkligen att de även bryr sig om större familjer!

Pris och rabatter

Tyvärr så är inte allt rosigt hos Veckansmiddag.se, och det som vi tycker är lite synd är att de bara har upp till 200 kronor i rabatt, vilket gör det svårare att få folk att testa denna trevliga veganska kassen. Men bortsett från rabatten så ser priset bra ut, du kan få två personers kassen för 799 per vecka, och om du vill ha XL-kassen så kostar den 1179 kronor.

Nackdelar med Veckansmiddag

Det finns inte mycket dåligt att säga om vår erfarenhet av Veckansmiddag.se, men något som kan vara ett stort problem för dig är att de bara levererar i södra Sverige. Vi förstår det då de är ett mindre företag med mer fokus på personligt bemötande, men om du bor i norra Sverige så bör du välja Linas Matkasse helt enkelt.

Vanliga frågor om veganska matkassar

Ja, det finns många källor till protein i en vegansk kost, som bönor, linser, quinoa och tofu. En vegansk matkasse kommer att innehålla en balanserad mängd protein från olika källor.

Om du helt undviker animaliska produkter så bör du ta b12 vitaminer då du annars inte kan få tag på det. Förutom det så kan välbalanserad vegansk kost ge dig alla andra näringsämnen du behöver, inklusive vitaminer, mineraler och proteiner.

Vissa veganska matkassar kan innehålla allergener som nötter, gluten eller soja, så det är viktigt att kontrollera innehållsförteckningen innan du beställer.

Maten i en vegansk matkasse är vanligtvis färsk och håller sig fräsch i cirka en vecka. Det är dock viktigt att lagra maten på rätt sätt för att förlänga hållbarheten. När du väl har tillagat maten så kan du frysa in det som blir över så att det håller i flera månader.

Ja, de flesta veganska matkasseleverantörer tillåter att du avbryter din prenumeration när som helst. Dock så kan du ändå få hem en till matkasse om du avbryter för kort inpå att den ska levereras.

Priset på din matkasse beror självklart på vad du väljer för leverantör, men i de flesta fallen så är det samma pris, eller till och med billigare!

Om du är en ny kund så kan du oftast få en rabatt på din veganska matkasse. Hur stor rabatten är beror på vilken matkasse du väljer, men du kan ofta spara 30% eller mer!

Vad är en vegansk matkasse?

Bild på ett recept från en vegansk matkasse

Namnet säger lite sig självt, men en vegansk matkasse är som en helt vanlig matkasse, men den riktar sig istället in på veganer. Om du väljer en vegansk matkasse så får du därför hem recept och råvaror varje vecka som inte innehåller några animaliska produkter, vilket är bra för både djuren och miljön.

Hur fungerar en vegansk matkasse?

Att köpa en vegansk matkasse fungerar i grund och botten på samma sätt som vilken annan matkasse som helst, men om du vill veta exakt hur du ska göra så är det bara att följa dessa stegen:

Total tid: 5 minuter

Välj en vegansk matkasse

För att få en vegansk matkasse behöver du först välja en av de två matkasseleverantörerna som vi rekommenderade här ovan.

Välj storleken

Du får sedan välja olika storlekar på matkassen beroende på hur många personer som ska äta och hur många recept du vill ha.

Skriv in din adress

Skriv sedan in din adress så att du kan välja leveransdatum och tider.

Få hem matkassen

Du får sedan hem matkassen på en dag som du har valt. Se till att lägga in varorna i kylen så snabbt som möjligt så att de håller sig fräscha.

Laga maten!

Det roliga steget nu, laga maten du har fått i din veganska matkasse genom att följa de detaljrika recepten du har fått med!

Fördelarna med veganska matkassar

Att välja en vegansk matkasse har samma fördelar som att välja att äta vegansk mat i allmänhet, men det hjälper till att ta bort de få nackdelarna som kan finns med att äta vegansk mat.

  • Bättre för hälsan

Att äta vegansk mat har flera hälsomässiga fördelar. Forskning visar att en vegansk kost kan minska risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes och att rött kött kan vara dåligt för dig. Eftersom vegansk mat innehåller mer grönsaker, frukt, fullkorn och bönor, så är det också rikare på vitaminer, mineraler och fiber.

  • Bättre för miljön

Förutom att vara bättre för din hälsa är veganska matkassar också bättre för miljön. Att äta växtbaserad mat minskar utsläppen av växthusgaser från boskapsuppfödning, vilket är en viktig källa till global uppvärmning.

  • Bättre för djuren

Självklart är det bättre för djuren att äta vegansk mat. Genom att välja en vegansk matkasse undviker du att bidra till grymhet och lidande för djur som föds upp för att användas som livsmedel.

  • Lättare att äta varierad kost

Här är den sista fördelen som är specifik till veganska matkassar, och som även hjälper till att ta bort en av de vanliga nackdelarna med vegansk mat. Detta är att du enklare kan äta mer varierad kost om du köper en vegansk matkasse jämfört med att köpa ingredienserna själv.

När du köper ingredienserna själv så kan det leda till att du äter mer enformigt, och att du inte alltid får i dig allt som din kropp behöver, något som en vegansk matkasse hjälper till att förhindra.

Nackdelar med en vegansk matkasse

Det finns en nackdel med att välja vegansk matkasse jämfört med att köpa en vanlig matkasse, och om vanligt med vegansk mat är det att tillgängligheten och variationen minskar. Det kan också vara svårt att hitta en matkasseleverantör som passar just dina kostbehov då valet av en vegansk matkasse filtrerar bort nästan alla kassar.

Hur du väljer rätt veganska matkasse för dig

Det finns flera faktorer att överväga när du väljer en vegansk matkasseleverantör:

Kolla på innehållet

Innan du väljer en leverantör är det viktigt att kolla vad som ingår i matkassen. Du kan oftast se vad som har levererats tidigare veckor, så se då till att det är saker som tilltalar dig!

Läs recensioner

Läs recensioner av olika leverantörer för att se vad andra kunder tycker om deras matkassar. Detta kan ge dig en bra indikation på vilken leverantör som passar dig bäst. När du läser våra recensioner på den här sidan så kan våra besökare även lägga sina egna betyg. På så sätt behöver du inte bara lita på oss. Linas Matkasse har till exempel 4.88/5 i betyg av 118 av våra besökare, alltså ett riktigt bra pris!

Prisjämförelse

Jämför priser på olika leverantörer för att hitta den som ger dig mest valuta för pengarna. Kom dock ihåg att det inte alltid är det billigaste alternativet som är det bästa, ibland är det bättre att spendera några kronor extra för mycket högre kvalite.

Vad du bör förvänta dig av din veganska matkasse

Nu när du har hittat en vegansk matkasse som du tror passar dig bra så är det viktigt att se till så att den faktiskt också är bra på riktigt.

Om du väljer en bra vegansk matkasse bör du förvänta dig i princip samma saker som med en vanlig matkasse. För att hjälpa dig att säkerställa att du har valt en bra kasse så har vi skrivit lite vad du bör förvänta dig.

Matutbudet

Ingredienser till en vegansk matkasse

Den veganska matkassen du väljer bör ha ett varierat utbud av färska och fräscha ingredienser, och helst ett fokus på lokalt odlade grönsaker och frukt för att minska klimatpåverkan. Recepten du får bör också skilja sig åt från dag till dag så att din kost inte blir för enformig och tråkig.

Priset

Om du köper en större matkasse så bör priset ligga på ungefär 50 kronor per portion, om du märker att priset börjar gå över det så kan det vara dags att kolla efter en annan vegansk matkasse.

Beställningsprocessen

Det bör vara smidigt för dig att göra din beställning, samt att byta ut dina recept varje vecka. Du bör även ha möjligheten att pausa din prenumeration om du till exempel inte är hemma under en vecka eller två. Om du inte har denna möjligheten så levereras mat i onödan som ändå inte kommer att ätas.

Leveranserna

Leveranserna av din matkasse bör vara punktliga och ha tillräckligt med kylklabbar eller liknande för att klara att stå ute i ett tag. Det har hänt att vi missade att vår matkasse hade blivit levererad, och då skulle det inte vara något värre än att vi kollar ut en timme senare och ser att den har blivit förstörd av värmen.

Slutsats

Att välja en vegansk matkasse är ett utmärkt sätt att minska din klimatpåverkan och samtidigt få en hälsosam och varierad kost. Det finns många olika leverantörer att välja mellan, så det är viktigt att göra din forskning och välja den som passar dina behov och budget bäst. Om du hittar en ny vegansk matkasse som du verkligen gillar som vi inte har nämnt, låt oss, och alla andra läsare, veta genom att skriva en kommentar!